2 Ocak 2011 Pazar

MEYVELİ TARTOLET


Malzemeler;

Tatlı hamuru için;

-4 adet yumurta sarısı
-yarım su bardağı tozşeker
-1 paket vanilya
-7 kahve fincanı un (hamur eger cıvık olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz)
-4 yemek kaşığı tereyağ (yumuşamış)

Kreması için;

-2 adet yumurta sarısı
-3 su bardağı süt
-2 çay bardağı tozşeker
-2 tatlı kaşığı mısır nişastası
-1 çay bardağı un
-1 paket vanilya


Yapılışı;Bir kaba un elenir.Ortasına yumurta sarısı,şeker, vanilya, tereyağ konur.Malzemelerle un iyice birleşene kadar yoğrulur.Hamur bir top şekline sokulur.Buzdolabında yaklaşık 30 dk. dinlendirilir.

Kremanın yapılışı;Vanilya hariç tüm malzemeler bir tencereye konur ve karıştırılarak pişirilir.Kaynamaya başlayınca altı kapatılır, vanilya konur.Ilıklaşıncaya kadar arada karıştırılır.(kabuk bağlamaması için)


Tartolet altlıklarının hazırlanması; Hamur oklavayla biraz acılır.Daha sonra tartolet kalıplarına tek tek biraz hamurdan koyularak içine yerleştirilir.Hamur çok ince bir şekilde yerleştirilir ve bastırılır.



Tartolet kalıplarını isterseniz yağlayabilirsiniz.Ben yağlamadım ve kolayca cıktılar.Tartolet kalıpları fırın tepsisine dizilir, Hamurların dipleri bikaç yerden çatalla delinir.(kabarmaması için) Tartoletler buzdolabında 30 dk. dinlendirilir.Buarada fırın 200 C’de ısıtılır.

Her tartolet kalıbı folyo ile örtülür ve folyo iyice bastırılır.(kabarmasını önlemek için)Kalıplar önceden ısıtılımış fırında folyolarla birlikte 6-8 dakika , hamur sertleşene kadar pişirilir.Daha sonra folyolar çıkarılıp hamur tamamen pişene kadar yaklaşık 5 dk. daha pişirilir.



Soğuduktan sonra tartoletler kalıplardan çıkarılır.Her tartoletin içine kremadan koyulur.İster kremşanti torbasıyla ister kaşıkla krema konur.

Ertesi gun servis yapılıcaksa bu şekilde 1 gun dolapta bekletilip servisten önce istenen her meyve ile süslenerek servis yapılır.


Eğer akşamdan meyveleri hazırlamak istiyorsanız meyveler doğranır ve üzerine tart jöle sürülür.Daha önce çilekli tart yaparken tart jöle kullanımını anlatmıştım.Ben meyve olarak kivi, muz ve armut kullandım.Ama muz bekleyince kararıyor.Benim tavsiyem servisten önce meyveleri koymanız.AFİYET OLSUN…

2 yorum: