31 Mart 2010 Çarşamba

KIYMALI AY ÇÖREĞİ



Malzemeler;

Hamuru için;
-1 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay bardağı yoğurt
-Yarım paket margarin
-1 paket kabartma tozu
-2 yumurta (birinin sarısı üzerine)
-Tuz
-1 paket yaşmaya (1 su bardağı su ile1 tatlı kaşığı şekerli suda maya açılır)
-Alabildiği kadar un

İçi için;
- 2 patates
-300 gr kıyma
-1 soğan
-Karabiber,pulbiber,tuz

Üzeri için;
-susam yada çörekotu

Yapılışı;Bir kaba yoğurt, eritilmiş margarin, tuz, yaşmaya(şekerli suda),1 tüm yumurta(diğerinin akı içine sarısı üzerine) karıştırılır.Un ve kabartma tozu elenerek ilave edilir.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir.


15 dk. dinlendirilir.Ufak ufak bezelere ayrılır.Merdane ile açılarak iç malzeme koyulur.


Sarılarak ay çöreği şekli verilir.



Üzerine yumurta sarısı ve susam sürülür.Tepsi mayası yaptırılır.(1 saat kadar).180 C’de pişirilir.


İç malzemenin hazırlanışı: Bir tavaya zeytinyağı konur ve kıyma ilave edilir.Biraz kavrulduktan sonra soğanlar ilave edilir ve pişirilir.Patatesde ayrı bir tencerede haşlanır ve sonra ister rendelenerek ister ezilerek diğer malzemenin üzerine ilave edilir.Tuz, karabiber,pulbiber ilave edilir ve karıştırılır.AFİYET OLSUN…

30 Mart 2010 Salı

KAKAKOLU FISTIKLI PASTA(Şeker Hamurlu)



Şeker hamurlu ilk pasta deneyimimdi.Tersliklerde geldimi ust uste gelir ya.Buda öyle oldu.Tam hamuru çırparken hiç gitmeyen elekrikler gitti.Yarım saat falan gelmesini bekledim.Moralim bozuldu kek kabarmıcak diye düşünürken aksine guzel kabardı:)Benim yaptıgım pasta buyuk oldugu için 2 ölçü kullandım.Siz eger normal buyuklukte bir kalıpta yapıcaksanız 1 ölçü yeterlidir.Malzemelere geçelim...
Malzemeler;(2 ölçü)
-10 yumurta
-8 kahve fincanı toz şeker
-6 kahve fincanı un
-1 paket kakao
-Yarım su bardagından biraz az sıvıyag
-6 yemek kaşıgı kaynar su
-2 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya

İçi için;
-2 paket Dr. Oetker Çikolatalı creme ole
-fıstık

Üzeri için;
-şeker hamuru

Yapılışı;Önce yumurta ve şeker iyice çırpılır.(10 dk kadar)

Yumurta ve şekeri çırptıktan sonra vanilya ilave edilir ve 1-2 dk daha çırpılır.Sıvıyağ ve kaynar su ilave edilir.Son olarak un,kabartma tozu ve kakao elenerek yavas yavas ilave edilir.Ben bu aşamada mikser yerine çırpta teli kullanıyorum.Çok fazla karıştırmıyorum ki kabaran yumurtalara sönmesin.Kalıba boşaltırken daha kolay çıkması için altına yağlı kağıt serdim.


175-180 C'de yaklaşık 40 dk. pişirilir.


2 paket çikolatalı creme ole üzerindeki tarife göre yapılır.


Pandispanya iyice soğuduktan sonra 2'ye yada 3'e kesilir.Süt ile cok az ıslatılır.



Arasına çikolata creme olenin yarısından fazlası koyulur ve üzerine bol miktarda fıstık dökülür.



Buarada pastamız buyuk oldugu için ona pastayı koyucak buyuklukte servis tabağı yoktu.Kırtasiyeden mukavva kağıdı alıp üzerini folyoyla kapladım.


Kalan creme oleden pastanın uzerine ve yanlarına ince bir tabaka olarak sürülür.


Pasta biraz dolapta soğuduktan sonra şeker hamurunu pastanın buyuklugune gore merdaneyle açılır.(üzerini ve yanlarını kapatıcak şekilde)


Hamuru merdaneye dolayarak pastanın üzerine kenardan başlayarak yavasca bırakılır.Sonra elinizle düzeltebilirsiniz.Fazla gelen kısımları da rulet yardımıyla kesiir.


Beyaz şeker hamurunun birazını pembe ve sarı gıda boyasıyla renklendirdim.


Pastanın kenarlarına önce pembe uzun şerit keserek su ile yapıştırdım.Daha sonra küçük parçalar alarak inci buyuklugunde elimde yuvarladım .



Beyza hanımın isteği üzerine pastanın ustunu bu şekilde susledik.





Siz dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz...



28 Mart 2010 Pazar

BEYZA'NIN DOGUMGUNU



Sevgili Beyza' mızın dogumgunu...Daha dun doğmuş gibi küçücüktü ama büyüdüde 11 yaşına girdi:)) Günlerdir dogumgunune neler yapsak diye düşündük hanımefendinin:)Öyle herşeyide beğenmiyor.Şuda olsun buda olsun diyip duruyor...

İlk olarak bir gun önceden evi süsledik.

Sandalyeleri ve merdiveni tülllerle bağladık.Pembe ve beyaz tüller kullandık.Daha doğrusu herşeyini pembe beyaz yaptık:)




Gelen misafirlere hediye olarak küçük pembe keselere bonibon koyduk ve ikram ettik...




Buda hanımefendinin özel peçeteleri:)


Servis kaşıklarına kadar pembe kurdelalarla bağladık.


Artık masaya geçelim:)



Pastasını ben yaptım.İlk defa seker hamurlu bir pasta denedim.Pastanın yapımınıda daha sonra ayrıntılı olarak resimleriyle birlikte anlatıcam.


Beyza'nın ananesinin yaptığı su böreği...


Aysel teyzenin patatesli gül böreği...


Halamın turşu kavurması...


Ablamın yaptğı kısır...


Yeşillik salata ve makarna salatası...



Yengemin lokma tatlısı...


Kıymalı ay çöreği...


Kanepeler...


Hatice ablanın fellah köftesi ve annemim tavuklu böreği(ismini bilmiyorum:))Masaya sonradan kondugu için ilk resimde görünmüyor.



Beyza'cım iyiki doğdun...Allah hayırlı,sağlıklı,uzun ömür versin.Mutlu yıllar CANIM...

27 Mart 2010 Cumartesi

BROKOLİ ÇORBASI



BROKOLİ ÇORBASI

Pişirme süresi:yaklaşık 25 dk

Malzemeler;

-300 gr brokoli (1 butun brokoli kadar)
-1 yemek kaşığı tepeleme un
-1 küçük soğan
-2-3 diş sarımsak
-1 tatlı kaşığı pulbiber
-1 tatlı kaşığı nane
-1 fincan zeytinyağı
-1 yemek kaşığı tereyağı
-Tuz

Yapılışı; Bir tencereye brokoli konur.Üzerini geçmicek kadar su konur.

İyice haşlanır.Blender dan geçirilir.Bir kenara alınır.


Diğer tarafta bir tencereye zeytinyağı konur.Küçük küçük doğranmış yarım soğan konur.Sotelenince 1 yemek kaşığı un ilave edilir.Daha sonra bir diş rendelenmiş sarımsak konur.Brokoli sulandırılarak ilave edilir.Kaynayınca diğer tarafta biraz tereyağında nane, pulbiber yakılır ve sıcak servise alınır.AFİYET OLSUN...